| MY STORY™ |


Saturday, August 6, 2011
ayaakk..2 bulan lepas aku sakan bukan main..apesal? heee..g Australia katenye..bercuti sekeluarga selama seminggu.. Australia tu besaq. so kitorg pilih p Gold Coast bandaraya Queensland.. yeahhh..sudah tentu seronok tak terhingga! kat sane suhu 3 darjah cecius..agak kelakar mase dalam flight dah mendarat kat Gold coast,aku dok tepi tingkap..so nampaklah luar..pekerja-pekerja yg angkat2 bag nie slalonye lelaki kat Malaysia an? ni perempuan berbadan besar..tu lantak dye lah..aku pun leka tengok perempuan2 tu buat kerja..nampak mulut dye berasap-asap..cakap kat mak "mak,mulut dye berasap..sejuk bebenor ke?" mak jawab "dye hisap rokok tuu" e'eh mak nie? mane bole hisap rokok dalam kawasan macamnie? mak aku buat muke derk sebab tengah busy ambil barang kat dalam tempat simpanan barang atas tempat duduk kitorang.. aku dengan kasut bertutup nipis turun lah tangga untuk ke balai ketibaan.. HAMBEK KO.. menggeletar kaki aku..dengan pakaian nipis aku je pon..adehhh..cakap terkeluar2 wap..fuhhh..pertama kali pengalaman..sampai je balai ketibaan,kene redah kastam lah kann..adehh..tasuke nye bile anjing jadi pengesan dadah/bom..kite sebagai umat islam jadi tak selesa lah kan bile anjing hidu2 bag kite..heh..

seronok bukan main lah kat sane seminggu..cume tak bestnye sebab terlalu sejuk..aku pakai 2 lapis sweater pulakkk..tu time nak tido je..time jalan,sweater aku sangkut pinggang je..bajet mmg lahir ostoklia katenye..hahaha..family aku yg lain berselubung..terutama ayah aku..heee..

orang-orang kat sane memang sumpah peramah! suke je..haaa,ada lah aku bawak baju Malaysia aku tuuu..ramai pulak tegor.. "are u Malaysian?" ehh,kenal upenye Malaysia..bangga juga aku jadi orang Malaysia..yuhuuu..cume komunikasi kat sane agak terbatas..bukan sebab ape,slankk dorang buat aku tak bape nak faham..papepun,still faham ape dorang cakapkan..;)

kitorg berjalan - kalan pegi Brisbane,Surf Paradise..haa,tempat nie siyes cantik! bukan takat cantik lautan dan pasirnya,cantik juga orang yang berjemur-jemur tu..rase nak join lak,..sejuk sangat katenye..hahaha..

yang paling best MOVIE WORLD! haaa..kat situ jumpe lah Batman,Joker,Bunny seggala kartun disney lah..tapi tu aku tak kisah sangat..yg aku gilekan ialah...kedai HARRY POTTER! ambooiii..sakan aku usha dalam tuhh! tongkat HP sampai ke Voldemort ada! jangan kata tongkat..jubah pon ada..aku da memang nak beli dah jubah tuuu..tapi sayangnya hanya jubah dan tongkat..jubah tu tak letak lambang hogwards ke..griffin door ke..adehh..putus hajat nak beli..ada burung hantu HP,patung HP,Ron,Hermiionie..Voldemort pun ada..nampak je patung Voldemort.aku sekej hidung dye, nyampah tengok hidung dye..hahaha..

kat movie world macam genting gak..taman tema..tapi lagi best kat movie world lahh..hihihi..akak aku tak brani naik roller coaster or sebagainya..akak,abg ipar,mak,ayah aku g teman anak buah aku 2 orang tu g main taman tema budak2..aku je bantai main yang extrem2..pe lagi?dah aku sorang..sume aku masuk mainan,dopk sebelah mat salleh..sume sebelah aku mat salleh lelaki pulakk..hahaha..mengerlip-ngerlip jugak mata aku..hahahaha..salah sorang yg perkenalkan nama dye kat aku ialah Steve..:) dye nak sebut nama aku bukan main payah..li..ya..na? hahaha..whateverlahh..:D

okeylah..sampai sini je cerita Gold Cost aku..ada gak hajat nak tinggal sini..err..jadi warganegara sini,,ntah tercapai ke tak hajat aku tu..hihihi.. i love Gold Coast lah! tapi..Malaysia tetap dihati..1 MALAYSIA!

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 7:12 AM | 0 comments
Thursday, January 13, 2011




harini ialah hari pertama cerita Khurafat arahan Shamsul Yusof ditayangkan. genre seram dan ye! sangat - sangat seram + suspen.aku yang sangat suke cerita seram kali pertama aku berkata pada amoi "jom kuar!" sangat seram ye. hahahaa..

yeah,aku da bantai cakap-cakap pasal movie tu kat dalam pawagam. "apesal baru nak bukak lampu?" "tayah lah pandang belakang,shamsul!" "larilah cepat!" dan pelbagai lagi..



SABRINA ALI

lepas habis cerita tu,sorang mamat seat depan kami berdiri dan bercakap dengan kuat "TAK BESTLAH CERITA NIE!" kami satu pawagam pandang! and..guess what?? itu SHAMSUL YUSOF!! omg omg omg omg!!!! seronok gian aku tengok dye. pastew kluar pawagam,kami diinterview oleh wartawan Melodi. tontonlah melodi ahad nie ye..hehehee..



SHAMSUL YUSOF :)

yeah,jalan cerita sangat BAGUS!, suspen yang TERBAIK, hantu yang BERKESAN,dan TIDAK MEMBAZIR DUIT MENONTON CERITA INI! siyes! 5 STARS!

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:02 AM | 0 comments
Wednesday, January 12, 2011



dengan ketukan pintu bilik yang sangat kuat " KORANGGGG,BAWAK BARANG - BARANG BERHARGA! UMAH BAWAH TERBAKAR!!! CEPATTT!!" kitorang dengan kelam kabut + keadaan aku atas katil double dacker trus terjun ke lantai. hah,ape plak barang nak kene amik nieyy?? aku dengan warasnya amik purse,id matrix (penting geti!) dengan baju 2 helai. hahaa..(ikutkan hati aku,almari aku + kasut-kasut aku nak angkut.)

yeah,kami serumah keluar je rumah, 1 floor kitorg sume tengah kunci pintu umah masing - masing sambil bawa bag- bag sandang dan berlari-lari anak ke tangga. MasyaAllah..ramainye manusia..budak - budak umah aku yang lain da pergi bersama sekalian manusia yang berlari ke tangga..tapi aku dan amalina dok pergi ke tempat kejadian..bawah tingkat umah kitorg.. (sangat berani kan?) ya Allah. asap berkepul - kepul. tapi ada satu mamat yang BANGGANG! dok bantai hisap rokok lagi. da la asap berkepul-kepul. arghhh,aku memang benci perokok!

sambil tengok asap berkepul - kepul,member aku si amalina nie tanya abang yang kat depan umah kene terbakar tuh.. "bang, da setel ke?" mamat tuh " setel dah..umah sape ea tuh?" aku "err,tak tau lah bang.." aku n amalina dengan keyakinan, g naik umah balik. hahaha. kami berdua je dalam floor tu sebab kami rasa macam da setel je dengan kepastian oleh mamat tadi tu lagi..

then budak bilik kitorang call amalina " amoi,turun lah! bomba nak swith off suis" aku n amoi pun bergegas lah trun..

bende nie berlaku dekat sejam berlalu.. tengok bawah 2 lori bomba datang.. yeah,aku nak komplen sikit,guard apartment umah aku nie ada ke patut bomba nak masuk,dye suruh register nama dulu??? tak ke ****** tu?? haishhh,nie lah dye kalo bangsa asing jadi guard. dah tu,lori nak masuk, palang pulak membuatkan lori taleh masuk.. terpaksa 3 orang bomba turun dari lori sambil bawa pemadam api yang berat tu sorang satu pergi ke blok kitorang,cian dorang. tapi da tugas dorang jadi penyelamat kannn..

wartawan The Sun ada sekali. dye temuramah bomba tu..bomba tu kata kebakaran berlaku disebabkan lilin yang membakar langsir. nasib rumah tiada elektrik. jika ada elektrik,api tersebut akan pergi ke elektrik dan satu blok ni akan rentung. masyaAllah..bersyukur sangat - sangat sebab tiada kematian yang berlaku..aminnn..

sebab tu lah orang kata, ajal maut di tangan tuhan.. dalam umah pun boleh mati kalau dah masa kita.. bersyukur sangat - sangat aku masih hidup. aminnnn..:(


Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:16 AM | 0 comments
Friday, December 10, 2010
yuhuuu! lame dah aku tak update blog aku nieyh. alaa,kalo update pun,sape je yang baca. ye tak? hahaa.. yela,sejak naik sem nie, busy saje aku nie. bukan setakat busy assgmnt bagai, plus merayap lagi..plus dating lagi.ups??hahaa..my story..:)

friends..
yeah..kelmarin aku balik Tampin. ye, umah mak ayah aku. heh. semata - mata sebab nak g rumah best friend forever (a.k.a BFF) aku.. kakak dye kawen. kat Melaka. aku pun g lah berkonvoi reramai dengan EX-TBSS yang lain. yeah, 3 kereta yang g..itu dari tampin. belum yang g sendiri-sendiri. so meet together2 kat sane umah shamsul lah.haha. biasalah,dah jumpe seramai - ramai EX-TBSS,mmg aok arr.hahaa..



umah kawen kakak Shamsul :)

special boyfriend..
yah..bf aku nie memang lah suke sukan. ayoyo..tapi ok ar.. sihat tubuh badan. ye tak.. apa je sukan yang dye tak main? sume dye layan. asalkan ada luangkan masa untuk aku cukup lah,so tarahal dye nak main sukan apa pun.ngee..artew aku follow dye g mini stadium kat s.alam nie. tengok dye main bola. alamakk,posisi dye sebagai goal keeper. takbest sangat tengok dye main posisi tu..nak tengok dye lari-lari.ngeee.. i love you sayang!!! :)



Ahmad Amirul Alif :)


kawan-kawan shah alam :)
kat depan stadium melawati nie ada funfair. hahaa..macam bebudak ann? hellooo,sape ada bran main spinner?hahaha.. tu bukan ntok budak2 ye.ngeee.. so aku,sharu,farah,ika,tika n diela g main mende alah tuh. seronok gile main bende tuh. dok action kamen bagai aku n shah.. yg farah n ika senyap je. nape erk? hahahahahaha!!!



farah, yana dan shah

tu jelah..have a nice day..bubye!!! ;)

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:25 PM | 3 comments
Friday, October 22, 2010
besok aku balik Tampin sudeh.. ye, seminggu bekerja di butik Love V.. bangun pagi-pagi..balik pukul 9 - 10 malam.. memang tak kene matahari langsung..seronok tinggal kat sini.. kat rumah aunty amoi pun best.. walaupun ada anjing (biasalah rumah cina :))dengan gigi yang tajam..woooww..takut eouuu..tapi wat derk saje.. 10x lalu depan anjing tu,10x gak aku terkejut sebab nyalakkan dye.haha..

rumah aunty amoi nie ada 2 anak lelaki..sorang nama Chin Hong Liong dan seorang lagi Chin Hong Jun. pagi - pagi dorang akan kacau kitorang kat dalam bilik.. yela,dorang bangun pagi juga sebab pergi sekolah kan..haha.. nie gambar - gambar aku ngan dye..



me n hong liang




me & hong jun

aku rindu korang nanty!! love you all... :))

p/s to mr triple A: thxs syg post pasal yana! i love you!

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 2:23 AM | 2 comments
Monday, October 18, 2010

yeah,macam sesiapa yang kerja office hour, pagi - pagi da kuar rumah ye tak. so pagi - pagi bangun mandi, siap - siap g kerja.. tapi kene beli makanan nenek amoi kat area - area sini je..pastew antar nenek amoi balik umah,baru lah kitorg g kerja.. sarapan makan kat vanilla cake house. sandwich yang aku teringin dari semalam, baru apat makan arnie. sodap! bak kate amoi, makanan sihat kami sarapan hari nie.. haha

me & Amoi

cam bese gak,tunggu parking.. akhirnya dapat gak parking betul - betul depan kedai. heh. bukak kedai, sapu - sapu + mop lantai.. pastew melepak.



haaa,selain melayan pelanggan,masa yang terluang,kitorang isi dengan jadi model part time.hakkk! xde keje katenye..

p/s: harinie nak g workshop jap,kereta honda tuh kene kasi wax sikit., calar sikit malam tadi lepas makan kat sate kajang. heh.. :)

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 10:09 PM | 4 comments
Sunday, October 17, 2010

me & amoi

yeahh. harinie 1st day aku keje kat butik nie. haha.. artew dapat keje kat klinik,ngade tanak g.hahaha.. ni pun aku brani pasal member baik aku ajak.huhu..

bangun pagi,gerak g butik nie.. mop2 lantai bagai, tgu jela customer datang..xramai sangat..sebab tengah2 bulan nie mane de orang nk shopping2 nie..melainkan aku n amoi yg suke WINDOW shopping..ahahaa..

so harinie banyak relex saje,..huhu..:))

p/S: act,nie aku 1st time keje seumur hidup aku taw..heee..


Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 11:12 PM | 7 comments