| MY STORY™ |


Tuesday, June 30, 2009


*da kurang cikit sbb letak ice.*

semalam pukul 2 pagi aku terjatuh kat guard house apartment perdana nieyh.
sakit gile siot.
terhenjut2 aku jalan sampai ke umah ke kat blok 4.
tp aku bernasib baik ada 5,6 orang yang bantu aku..
urut2 kaki aku mase aku duduk tepi jalan.
thx tew farid && kawan2 dye [xkenal pun sape dorg nie.]sbb tlg urut2 kan kaki yana.
siap mandrem2 lagi kaki yana.haha.
petang karang lepas kelas kol 5 aku nak g klinik.
aku tgk kaki aku da kuar urat2 biru dah.
aku xle jejak kaki aku kat lantai.
sakit sangat2.

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:53 PM | 0 comments
Monday, June 29, 2009
waa!
semalam kelas sosio dari pukul 11 - 1.
aduhaii..belajar tentang manusia.
sosiology=kajian tentang manusia melalui perhubungan kelompoknya iaitu mengkaji didalam / diantara kelompok manusia.
waa!sangat membosan kan!!

aku da bosan tahap dewa,lect ajar depan,aku dok melukis bende2 buduh kat belakang.







Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 11:50 PM | 0 comments
Sunday, June 28, 2009

kelas aku harinie abis kol 1.
tApi aku tunggu preeta & preena abis kelas kol 2.
so kami balik sama2.

mase dalam jalan nak balik tewh,depan kolej ptpl aku tew,aku nampak ada kereta MY TV3.
aku pun tarik preeta g ctewh.
preeta pun follow je.dalam panas2 bagai tew kan.haha.

then,bro MY TV3 dua org nie mintak ape yg dye nak,pastew dye akan bg tali tag MY TV3 kat sape yg bagi dulu ape yg dye minta.



+nie la bro 2 org nieyh.+

dye minta 4 barang.

pertama,ticket wayang yang telah tengok.
*aku xsempat nak amik ticket wayang.sbb ticket dalam beg dompet & beg dompet berada dalam beg WC akuh.haha*. jadi aku terlepas la nak tali tag tewh.

pastew dye minta sim card yg ada dalam npon,
aku cepat2 kuar kan simcard dalam fhone aku.
&& yey!! aku dapat tali tag tewh!!
hahahahaaa!!



permintaan ke 3,dye minta bendera malaysia.ape???!!
sume dah terpinga2 apebende yg bro nie mintak.
skali abg india kat sebelah aku nie,relex je kuar kan kad pengenalan.
[dalam kat pengenalan kan ada lambang bendera malaysia]
siooot jekk!sume ketawa.hahaha.

yang keempat dye minta sekeping wang kertas.[ada yg kuar rm50 lagi tewh!]haha.
pastew bro tewh suruh kire no kod teratas & terbawah.
jumlah paling tinggi,dapat lah tali tag tewh.

tew je yg dye minta. pastew dye ucap terima kasih && blah.
opsss,jap2,bro tew mase dalam kereta, kami pulak nak pergi ke teksi, bro tew hon kereta,aku pandang && dye tunjuk peace kat aku. hahaha! kecoh kejap kat ctewh.hauhauahauaa!
p/s: aku xgedik ok.bro tew yg hon kereta && lambai.




+nie lah tali yang aku dapat. ;) +

aku bukan nak sangat pun tali tag tewh.cume memberi sokongan && saje sekadar hiburan nak layan2 bende tewh.heh.
thx MY TV3!

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 11:27 PM | 0 comments
Saturday, June 27, 2009


movie: transformer - revenge of fallen
tempat : GSC dataran pahlawan Melaka.
pengikut: abg ijam & kak ain :)
hall: 6. tp kak ain & abg aku hall 7.haha.saje aku beli tiket lain2.tp masa same kot.



hall 1 - 10 sumenye movie transformer.
takde movie lain.
orang ramai gile kot.




*tengok ar.betapa ramainye orang*

transformer memang terbaik wok!
banyak robot - robot berbanding transformer 1 dulu.
tapi ada jugak robot yang dicipta tanpa tujuan.watak robot tew mati kat ctew je.
kalo nak tao cite nie best ke x,g la tgk.jangan tunggu HBO kluar cite nie pulak.heh,

tapi aku ada tak puas hati dengan penonton yang dok sebelah - sebelah aku lah.
adoiiyai!

situasi 1 : aku dah duduk di tempat aku.iaitu dihujung sekali belah kanan.barisan ke 5 dari screen. tak lame kemudian, datang lah seorang kakak yang membawa adiknya. kakak umurnya dalam lingkungan 15taun. adiknya dalam 7/8 tahun. kakak nya duduk disebelah aku.adik nya da tentu la dok sebelah kakak dye.

situasi 2 : transformer bermula.

situasi 3 : perbualan antara kakak & adik [dalam keadaan aku tgh suspen tgk cite tewh]
si adik : kak,jap g kan orang yang sam cium tew org jahat kak.dye kuarkn lidah dye. pumpuan sebenarnye robot tew kak.
kakak : a'ah lah dik. mase nie baru sam tao pumpuan yg goda dye tewh jahat!
[ha'ala! hilang suspen aku!]

situasi 4 :
hero transformer (sam) berkata,: what?? Mesir??
kakak nye mengulangi apa yg sam kata :what??mesir??
[xpayah ar nak ulang.ko ingat aku pekak ke xdengar ape sam cakap??]

perghh!! situasi nie berulang sampai la abis cerita. geram tol aku! hilang mood aku nak tgk cite tewh sbb adik kepada si kakak tewh da bagitao dulu. Tao ar ko da tgk cite nie berjuta kali sekalipun.xpayah ar nak g tao satu panggung yg ko da tgk cite nie!siap cite lagi tewh!!perghh!panas tol aku semalam. lepas abis cite tew,aku pandang kerek je kat kakak dye. cina sebelah adik & kakak nie pun panas ati je.sengal.

kesimpulan : dok dalam panggung diam2. xpayah nak memekak2 nieyh. faham!

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 7:44 PM | 1 comments
Tuesday, June 23, 2009
harinie tgk movie lagi.
di mid valley.
tgk movie last house on the left.
18PL.
ticket rm7.00 (student)
best ar cite dye.
aku bg 4 setengah bintang.
tp dye banyak potong cite.
huh!
erm..nak tgk transformer.
tp teicket da abis.
gile.










harry potter! 16 july kuar.
mst tengok!




menggedik.



saje.



upss?haha



Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 10:10 AM | 0 comments
Saturday, June 20, 2009


waa!
kaki ku terluka.
ketika ku mahu pergi ke laman depan rumah.
agak sakit.
darah menitis2.
mak tolong lap kan.
tolong sapukan minyak gamat.
ayah tolong belikan pembalut luka.
terima kasih mak & ayah.


[psst!kalo azry tgk mesti dye pengsan!huahauuaa]

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:36 AM | 0 comments
Thursday, June 18, 2009
arnie kuar lagi.
g sunway pyramid.
dengan housemates akuh.
+ dengan kawan2 laen.
sumenye yg g 11 org.
amacam? ramai kah?
kami tgk wayang.
tp aku xberminat nak tgk movie "drag me to hell"
aku tgk "vampire"
aku tgk sorang2.
yg laen2 sume tgk cite Drag me to hell tewh.
:)
seronok gak tgk sorang2.
xde sape ganggu.
aku bg 5/5 bintang movie nieyh,.
korang g lah tgk.
cite pasal peperangan jepun + AS = dendam xberbalas.



- ticket RM10.00
- pop corn + pepsi = RM8.00



- mase nak balik da nieyh.



- me & peena



- jap g aku upload gambar nie kat ms.haha








*aku xtao knp skunk aku rase nak merayap je.*

hah!happy fathers day!!



Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 9:50 AM | 0 comments
Tuesday, June 16, 2009
yes!
arinie aku kuar mid valley meyh..
tgk wayang 2 movie kot!
cite "jangan pandang belakang congkak"
dengan "17 again!"
bapak best cite 17 again
& cite jangan pandang belakang congkak?
hahaha!
xpayah lah tgk..
xbest ok!





beli pop corn 2 kotak.
melayang rm10 akuh.haha



aku g ngan sahabat umah aku,
needa..



pastew sementara tgu cite 17 again
ktowg g makan2 kat "chicken rice shop"
kenyang2..



kami balik kol 8.30.
sampai shah alam kol 10.30..
pastew g extrem park.
lepak2 ctew jap.
pastew balik umah..:)


Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 10:16 AM | 0 comments
Monday, June 15, 2009


kalo terpaksa buat,baik xyah buat.
kalo xnak buat,xyah buat.
kalo setakat buat keje cikit,nak kecoh satu dunia,baik xyah buat.
buat keje cikit,nak hentak2 barang,baik xyah buat.
pesal xkasi pecah je terus?

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 1:32 AM | 0 comments
Friday, June 12, 2009
hhahaha..sekarang aku da ada tempat lepak baru. bukan lepak kedai mamak (aku anti mamak), bukan lepak extrem park, apatah lagi club2 nie. huhauahuahaa.. aku lepak dekat giant shah alam sec. 13! ada taman arnab. sudah 3 hari aku dok lepak ctew dari pukul 8 sampai kol 10. kami sama2 kejar arnab ntok dimasukkan ke dalam sengkar mereka bila masa melawat da tutup. memang lucu lah ketika kami main tangkap2 arnab. sampai berpeluh2. kalo arnab yang besar2 tew ok lagi sbb dye xle lari jauh sangat. tp yg kecil2 nie. haha..mmg penat ar kan. sayangnye aku xamik gambar ketika adegan tangkap menangkap nie. bukan xnak tangkap,tp mmg xnak tangkap pun.hehe. arnab kat ctew comel2 belaka ! alololooo..cute bangat! mule2 takot gak aku nak pegang arnab2 tewh. terjerit2 arh aku. sampai ada arnab tew masuk longkang sbb aku xberani pegang. sori yee..:)









nak masuk taman arnab tew kene bayar. bile skunk cuti sekola,kene bayar rm4.00. jika hari biasa,rm3.oo. tp kami dapat rm2.00 sebab kami dapat diskaun dari abg2 kat ctewh.





kepada sape2 yg xtao nak g mane tew kan,atau pun mmg nak g giant ke.. singgah2 la kat taman arnab tewh. :)

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 8:47 AM | 0 comments
Wednesday, June 10, 2009


"MULA-mula saya naik pentas ramai yang 'boo' bila tengok penampilan saya dengan bertudung. Ada juga yang kata kalau nak nyanyi nasyid, lebih baik balik. Ejekan itu membuat saya sedikit gementar kerana saya memilih cara berbeza daripada kumpulan muzik indie yang ada.



Majalah Al Islam, edisi Mac 2009"Tapi bila saya mula bermain gitar dan menyanyi, ramai yang terlopong. Penonton mula diam dan memberi tumpuan kepada nyanyian saya. Itulah permulaan muncul Yuna."



Inilah hakikat yang didedahkan oleh penyanyi dan pencipta lagu muda, Yuna, di dalam wawancaranya dengan majalah Al Islam, edisi Mac 2009. Ternyata, Yuna perlu berdepan dengan pelbagai stereotaip dan juga diskriminasi terhadap wanita yang memilih untuk bertudung.

Ramai antara puak pendokong sekularisme atau anti-Islam yang menggunakan isu hijab atau tudung sebagai "bukti" tentang "kejumudan" dan "keganasan" agama Islam. Ini memang sudah menjadi kata basi, namun ramai yang masih mempercayainya.

Malah, apabila mantan Presiden Amerika Syarikat George W Bush menyerang Afghanistan pada tahun 2001, salah satu alasan yang digunakan ialah untuk "membebaskan" kaum wanita yang tertindas.

Sikap seperti ini lebih terserlah apabila negara Perancis mengharamkan pemakaian hijab di sekolah-sekolah awam pada tahun 2004. Pendokong feminisme dari negara Jerman, Alice Schwarzer, berkata, "Hijab menggugat pencapaian zaman Pencerahan." Binnaz Toprak, seorang ahli akademik dari negara Turki, berkata, "Hijab merupakan satu simbol kelemahan status wanita."

Jadi Yuna sebenarnya membuat satu pilihan yang agak radikal. Dia bukan sahaja mematahkan stereotaip wanita Islam yang tertindas lagi jumud, tetapi juga mematahkan stereotaip bahawa wanita bertudung hanya layak untuk menyanyikan lagu nasyid.

Tetapi yang melegakan hati ialah Yuna tetap mendapat sambutan ramai. Laman MySpacenya pun sudah mencecah 660,000 kunjungan. Ianya satu petanda baik yang diskriminasi terhadap Yuna hanyalah sementara dan daripada segelintir kecil sahaja di kalangan masyarakat. Yang paling penting, Yuna sekarang mencipta nama kerana bakatnya yang besar. Dia pandai bermain piano dan gitar, mencipta lagu, dan suaranya lunak macam Norah Jones.


petikan dari : The Nut Graph

Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 2:55 AM | 0 comments
Monday, June 1, 2009

seronoknye
hari nie!
kuar bersama teman baik dunia akhirat.
iaitu dayang & ain.
bersama pacar2 mereka.
dayang & aiman, ain & shuk.
aku ? ?
ngan azry lah.
[nampaknya azry ok ngan dayang n aiman. :) ]
kami tgk wayang.
cite "night at the museum"
seat no E03, E04, E05, & E06.
jam 2.30pm
RM8.00
bersama dayang & aiman.
bertelingkah kerana aku nak tgk cite "syurga cinta"
kata azry, "tergadai maruah aku tgk cite tewh "
kata aiman, "ko nak bg duit ko rm10 ntok filem 3juta atau 10juta?"
akhirnya aku mengalah tgk cite museum.ayook!
ain dan shuk tgk "syurga cinta"
katanya best?
xtao la kan..:)

apa2 pun,aku seronok kuar harinie.
chenta azry. sayang dayang, aiman & ain!


Posted by | Rosliyana Bte Ali @ Abidin™ | at 5:22 AM | 0 comments